2019-06-07 05:02:27• hírek • Bede Emőke

Nagykárolyban várja a gyógyulni vágyókat a West Medica új reumatológus szakorvosa

Új reumatológus szakorvossal bővült a West Medica Klinika csapata: dr. Sava Tordai Tekla alig néhány nappal ezelőtt kezdte meg szolgálatát Nagykárolyban. Hogy pontosan mivel foglalkozik a medicína ezen szakága, s milyen panaszokkal lehet reumatológushoz fordulni, maga a szakember mutatta be a Szatmár.ro számára.

Mint megtudtuk, a tágabb meghatározás szerint a reumatológia a mozgásszervi megbetegedések kezelésével foglalkozó szakág, amely a csontok, az izmok, az inak és ízületek fájdalmait vagy merevségét műtéti beavatkozás nélkül igyekszik kezelni. A páciensek leggyakrabban olyan szűnni nem akaró fájdalommal és merevséggel járó mozgásszervi panasszal keresik fel az orvost, melyek nem ritkán már a mozgásban is korlátozzák a beteget. Emellett gyakran találkozik a szakorvos különféle hát- és gerincfájdalommal, izomfájdalmakkal is, de a reumatológust keresik fel akkor is, ha valakinél felmerül a csontritkulás gyanúja.


De mire is számíthat egy páciens, ha panaszaival felkeresi a szakorvost? Dr. Sava Tordai Tekla elmondta, az első lépés minden esetben az anamnézis, azaz a kórelőzmények felvétele. Ilyenkor a szakorvos kikérdezi a beteget az általa tapasztalt tünetekről, korábbi betegségeiről, illetve arról is, hogy a családban volt-e már olyan egészségügyi eset, mely a reumatológia szakterületéhez tartozik. Ezt követően jöhet az általános fizikai állapot felmérése, mely során a szakorvos szemrevételezi az érintett testrészt, óvatosan átmozgatva igyekszik megállapítani a panasz lehetséges okát.


A diagnózis pontos felállításához olykor további laboratóriumi analízisekre, valamint ultrahangra, röntgenre, mágnesrezonanciás képalkotásra vagy akár komputertomográfiás vizsgálatra is szükség lehet – magyarázta dr. Sava Tordai. Hozzátette: a szakorvos és a páciens megfelelő együttműködésével a hétköznapokat megkeserítő panaszok számottevő része minimálisra csökkenthető, így érdemes rendszeresen visszajárni a specialistához, aki a folyamatos monitorozásnak köszönhetően mindig a legmegfelelőbb kezelést tudja előirányozni a betegnek.


Mindazoknak, akik a fentebb említett panaszok közül saját bőrükön is tapasztaltak már néhányat, mindenképp érdemes felkeressék a doktornőt, aki Nagykárolyban, a Caplenilor utca 7. szám alatt rendel minden hétköznap, 8 és 15 óra között. Mivel dr. Sava Tordai Tekla szerződésben áll az egészségbiztosítási pénztárral, ezért bátran lehet hozzá küldőpapírral is menni, hiszen ebben az esetben a kivizsgálás ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: